curata bine urechile

Igiena urechii este o parte integrantă a vieții de zi cu zi a fiecărei persoane. Dar nu toată lumea știe să-și curețe urechile în mod corespunzător. Conform unui stereotip comun, curățarea urechilor se realizează cu tampoane de bumbac, care, de fapt, sunt departe de a fi sigure pentru canalul urechii, deoarece îl pot răni. Cum să vă curățați corect urechile fără bețișoare, vă vom spune în acest articol.

Ceara este o secreție lubrifiantă produsă de glandele sudoripare din canalul auditiv extern. Ceara de urechi conține enzime și acizi grași, deci are proprietăți antibacteriene și antifungice.

În plus, sulful îndeplinește și alte funcții:

împiedică pătrunderea prafului, a particulelor străine și a apei în canalul auditiv extern;
hidratează epiderma canalului auditiv extern;
susține funcționarea sistemului de conducere a sunetului (amplifică unda sonoră care trece prin canalul urechii).
În mod normal, ceara are o consistență vâscoasă. Dacă în urechi apare sulf lichid, ar trebui să consultați un medic otolaringolog, deoarece poate indica dermatită cronică și colesterol crescut în sânge.

Culoarea ceruiului poate varia de la galben deschis la maro închis. Apariția sulfului negru în ureche poate indica atât pătrunderea prafului sau murdăriei în urechi, cât și dezvoltarea unei infecții fungice. Ceara cu urme de sânge poate fi un semn de perforare a timpanului.

2
Urechile trebuie curățate?
Urechile trebuie curățate, deoarece urechile murdare, în care s-a acumulat praf, pot duce la formarea de dopuri de ceară și probleme de auz. Pentru a nu răni canalul urechii și pentru a nu aduce o infecție în el, procedura de curățare a urechilor trebuie efectuată cu atenție și corect.

3
Cum poți curăța urechile de sulf?
Uneltele speciale pentru curățarea urechilor (detergenți pentru urechi, spatule, bețișoare) pot fi folosite doar de un medic otolaringolog. Ar trebui să vă înscrieți pentru o consultație cu un otolaringolog dacă urechea vă doare constant, deoarece durerea prelungită a urechii poate indica o acumulare excesivă a secreției glandelor sulfuroase, iar apoi medicul vă va ajuta la îndepărtarea dopului sulfuric. Dacă aveți simptome precum congestie persistentă în ureche și cruste în urechi, ar trebui să consultați și un medic.

Vă puteți curăța urechile acasă cu săpun. Pentru a vă spăla ceara din urechi, trebuie să urmați patru pași simpli.